TOBB BORSALAR KONSEY TOPLANTISI VİDEO KONFERANS YÖNTEMİ İLE YAPILDI.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konseyi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında Tarım Bakanımız Sn.Pakdemirli’nin katılımıyla video konferans yoluyla toplandı.

Covid 19 salgını tedbirleri kapsamında video konferans yöntemi ile bir araya gelen TOBB Borsalar Konsey Üyeleri gerçekleştirilen toplantıda gündemdeki konular ve ekonomide hayata geçirilen destekler ile tedbirler kapsamında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulundular. İhtiyaç duyulan yeni adımlar istişare edildi.
Toplantıda Koronavirüs (COvid19) salgını kapsamında alınan ekonomik tedbirler anlatılarak görüşler ele alındı.
Toplantıya katılan Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin tarımsal destekler kapsamına değinerek ham Ayçiçek yağı ithalatının ülkemizin cari açığının büyümesine sebep olduğunu;  üretimi desteklemek ham Ayçiçek yağı ithalatını  ve cari açığı azaltmak için Ayçiçek tohumu desteğinin Balıkesir dahil olmak üzere ülke genelinde yapılması gerektiğini, söyledi.
TOBB Başkanı Hisarciklioglu’nun Başkanlığında gerçekleşen ve Tarım Bakanımız Sn.Pakdemirli’nin de katıldığı TOBB Ticaret Borsaları Konsey toplantısında iletilen talepler;
“KDV iadelerinin erken ödenmesini, 31 Martta ertelenmeyen firmaların devre sonu faizlerinin ertelenmesini, ihracatçımıza navlun ve nakliye desteğini, ihracatta gümrükte bekleme sürelerinin kısaltılmasını talep ediyoruz, KGF ile ilgili sorunları, yakın ülke komşularımızın gümrük kapılarının açılmasını, üretim yerinden ürünlerimizi sevk etmekte sorun yaşamıyoruz ancak, gönderdiğimiz yerde ürünün dağıtımında sorun yaşanıyor, yağlı tohum desteğinin ödenmesini, tohum desteği verilmesini, önümüzdeki aylarda yüksek rekolte beklediğimiz buğday ve arpanın alım satımı konularını,  büyük ölçüde ihracatını gerçekleştirdiğimiz açıkta ve örtü altında yetişen meyve sebze, sert çekirdekliler ve narenciyenin iç pazarda ve ihracatında yaşanan sorun ve sıkıntıları ile özellikle tarımda çalışanlar ile üreticilerin taleplerini ilettik. Ayrıca sokağa çıkma yasağı kapsamında tarım sektörüne ait tüm faaliyetlerin bu yasaktan muaf tutulması gerektiğini görüşmelerimizde ve taleplerimizde hükümetimize ilettik. Bunlar kabul gördü.
Koronavirüs salgını ile mücadelede en büyük desteği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 1 milyon 500 bin üyesi adına vermiştir. Ülkemizin üretmeye ekonomimizin bu salgın ortamında dahi sağlam zeminde kalması çalışmalarımız devam etmektedir. Bu zamana kadar aşağıda yazılı taleplerimiz gerçekleştirilmiştir.
Bu zamana kadar ekonominin sağlıklı kalabilmesi ve üyelerimizin işlerini devam ettirebilmesi için üyelerimizden toplanan talepler devlet yetkililerine iletilmiş,7 nisan 2020 tarihi itibariyle  gerçekleşenler aşağıdaki linkte belirtilmiştir.