Kadın Girişimciler Kurulu’ndan Kadına Dair Çok Şey

Tarih 01 Haziran 2015, 12:35 Editör

Borsamızın Girişimciler Kurulu ve Bandırma Belediyesi İşbirliği ile hazırlanan “Kadın ile kadına dair konuşulacak çok şey” adlı panelde kadınlar ve çocukların sorunları ele alındı.

Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Borsamızın Kadın Girişimciler Kurulu ve Bandırma Belediyesi İşbirliği ile hazırlanan “Kadın ile kadına dair konuşulacak çok şey” adlı panelde kadınların ve çocukların hem ülkemizde hem de dünyadaki diğer ülkelerde yaşadıkları sorunlar ve sorunların kaynağı ele alındı. Yard. Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar, Avukat Asuman Korzay ve Okutman Özlem Serpen’in konuşmacı olarak katıldığı panel büyük ilgi gördü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını Borsamızın Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Buke Boyacı yaptı. Buket Boyacı konuşmasında  “Bandırma Kadın Girişimciler Kurulu olarak öncelikli hedefimiz kadınların toplum içindeki sosyal ve ekonomik haklarını kazanmaların yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda düzenlediğimiz panelde eğitim, kurs, seminer gibi faaliyetlerle şehrimizdeki kadınlara ışık tutmaya çalışmaktayız. Bu günkü seminerimizde ele alınacak konuların hepimize artı değer katacağını düşünüyoruz. Biz kadınların refahı ne denli yüksek olursa toplumda refahının o denli yüksek olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Kadın, İş Hayatında Daha Aktif Olmalı

Daha sonra konuşmasını yapmak için Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Sezgin konuşmasına  şehit düşen 4 pilota rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Sezgin” Biz Bandırma Ticaret Borsası olarak kadın girişimcilerine büyük değer veriyoruz. Çünkü girişimcilere özellikle de kadın girişimcilere bu ülkenin çok ihtiyacı var. Devletimizin herkese iş bulma ve istihdam yaratma şansı yok. Burada görev odalara ve borsalara düşüyor. Bizler çok sayıda girişimci yetiştirerek, yeni iş sahları açmalıyız. 2023 yılı hedeflerimizden olan, Dünyadaki 10 büyük ekonomisi içinde yer almak istiyorsak kadın girişimcilerimizi arttırmalıyız. Ülkemizdeki kadın girişimci oranı maalesef çok düşük. Bu karşın iş arayan kişi sayısı da sürekli artıyor. Her yıl yaklaşık 900 bin gencimiz istihdama dahil olmaya çalışıyor. Devletin bunlara istihdam sağlama olanağı yok. Bu iş istihdamını özel sektörle sağlayabiliriz.  Kadınlarımıza gereken değeri vermemiz gerek. Kadınların toplum için ne kadar önemli olduğunun farkına varmamız gerek. Bir erkek kendini bir kadın bir aileyi eğitir.  Başta annelerimiz olmak üzere hayatımızdaki tüm kadınlara değer vermemiz gerek. Kadınlarımızı her alanda değerlendirmemiz gerek. Kadınlarımızın yeteneklerini israf ediyoruz. Kadınlarımızın iş dünyası ve ticaretin içinde olması gerek. Bunun içinde eğitilmeleri gerek. Dünyada eğitime önem veren ülkeler dünyayı yöneten ülkeler konumunda. Kadın girişimcilerin sayısının artmasını istiyoruz. Bandırma Ticaret Borsası olarak kadın girişimcilerimizle yaptığımız işlerle kadınlarımıza ne kadar önem verdiğimizi kanıtlamış durumdayız.” dedi.

Ayrım Yapmadan İnsan Olarak Bakmalıyız

Panele katılan Bandırma Kaymakamı Ali Mantı’da kadınların sorunları hakkında düşüncelerini paylaştı. Mantı kadınların bir çok sebepten ayrımcılığa maruz kaldığının altını çizerek  Ülkemiz Dünya’da tüm kıtaların birleştiği bir yerde köprü vazifesi yapıyor. Kendimize has özellikleri, örf ve adetleri olan bir ülkeyiz. Ülkemizde maalesef kadına farklı bir bakış açısı sergiliyoruz. Yanlış önyargılarımız var. Bu anlayıştan vazgeçmemiz gerek. Kadın erkek ayrımı yapmadan herkese önce insan olarak bakmalıyız. Bugünlerde artarak yaşanan kadına yönelik şiddet hareketlerini kabul etmek mümkün değil.” Dedi.

Konuşmaların ardından panelistlerin sunumlarına geçildi. İlk olarak Yard. Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar “Kadın ve Medya Algısı” adlı sunumunu gerçekleştirerek kadınların yayın organları ile nasıl baskı altına alındığını ve oluşturulan yanlış algıları gözler önüne serdi. Daha sonra Avukat Asuman Korzay Kadın ve Çocuk haklarının nasıl ihlal edildiğini ve sistemin sorunlarına değindi. Son olarak ta Okutman Özlem Serpen “Kadın Eğitimi ve İstihdamı” adlı sunumuyla kadınların iş dünyasındaki konumlarını istatistiki verilerle açıkladı.