BÖLGEMİZİN YENİ ÜRÜNÜ SOYA NIN TANITIMI YAPILDI

BÖLGEMİZİN YENİ ÜRÜNÜ SOYA NIN TANITIMI YAPILDI

Tarih 01 Haziran 2015, 12:35 Editör

Borsamızın Yem ve Yem Ham Maddeleri İhtisas Komisyonu’nun 2014 yılı bölgemizde “Soya yetiştiriciliğini teşvik edip üretimini arttırmak” konulu projesi kapsamında soya bilgilendirme ve zararlılarla mücadele semineri düzenlendi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Harun Baytekin’in konuşmacı olarak katıldığı seminere Bandırma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar, tohum üreticileri ,kanatlı sektör temsilcileri, yem üreticileri, kooperatif temsilcileri ve 2014 soya projesi gönüllü üreticileri, katıldılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Borsamızın Yem ve Yem Ham Maddeleri İhtisas Komisyonu Başkanı Raif Ocak 2014 yılında uygulanan soya projesi hakkında bilgi verdi. Ocak “Borsamızın uyguladığı proje kapsamında bölgemizde de soya üretiminin gerçekleştirilebileceğini göstermiş olduk. Proje kapsamında bölgemizde gönüllü üreticiler tespit edilerek onlara tohum ve gübre desteği sağladık. Elde edilen ürünleri borsamızın satış salonunda satışa sunduk.” dedi. Raif Ocak konuşmasında soya fasulyesinin tarihi hakkında da bilgiler verdi.

Amacımız Ortak Kazanç!

Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin konuşmasında üreticinin ve üyelerimizin kazanması için çalıştıklarının altını çizerek “Bandırma Ticaret Borsası Türkiye’nin en önemli borsalarından biri. Güney Marmara’da 12 tane borsa var. Ancak Bandırma Ticaret Borsası her alanda birinciliği elinde tutmakta. Buralara çok emek sarf edilerek gelindi. Geçtiğimiz aylarda da “A” sınıfı akredite borsa olarak Türkiye’de “A” sınıfı olan 7 borsanın içinde yer aldık. Bu başarı hepimizin. Bütün Borsa camiamızın.Bu etkinliklerle üreticilerimiz daha fazla bilinçlenerek daha kaliteli üretim yapacaklar. Üretici iyi ürün ürettiği sürece hem üreticiler, hem de Borsamızın üyelerinin ve borsamızın işlem hacmi de kazancı da artacaktır. Burada kazan,kazan,kazan prensibi ile  hareket ediyoruz. Kazançlarımız hepimizin çabaları ile artacak. Soya ülkemizde yeni ticari faaliyet alanları yaratacak.” Dedi.

Tarımın Yeni Şekli Lisanslı Depoculuk

Halit Sezgin konuşmasına lisanslı depoculuk faaliyetlerine de değinerek “Türkiye’de  tarım ürünlerinin satış şekli de değişti. Tarım ürünleri lisanslı depolara konularak elektronik ürün senetleri ile satılacak. Bu sistemi Türkiye’de uygulayan birkaç borsa var. Bunlardan biri de bizim borsamız. Yakın zamanda  zeytin   lisanslı depoculuk faaliyetlerini de gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Ayrıca lisanslı depoculuk tanzim fonu başkan yardımcısı olarak Bandırma’yı da temsil etmek benim için büyük bir şeref.” diye konuştu.
Güney Marmara Soya İçin Potansiyeli Yüksek Bir Bölge!
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Harun Baytekin soya bitkisinin ekiminden hasadına kadar olan süreçlerini anlattı. Baytekin, Güney Marmara Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin hektar alanın soya üretiminde kullanılabilir olduğunu ifade etti. Soyanın kullanım alanın çok geniş olduğunu ifade eden Prof. Dr. Harun Baytekin “"Bu potansiyelin kullanılmasıyla hem topraklarımızın verimliliğini artırırız, hem de bölgenin ürün port föyüne yeni bir ürün kazandırmış oluruz. Kaldı ki bölge yağ ve yem sanayisi yönünden çok gelişmiş bir bölge. Şu anda ham madde olarak kullandığı soya, soya ham yağını ve soya küspesini yurt dışından ithal ediyor.  Bunu bölge topraklarında üretmek suretiyle döviz kaybımızın önüne geçeriz, çiftçimize yeni bir ürünle yeni kazanç kapıları ortaya çıkarabiliriz. Çiftçilerimiz soya ekmek suretiyle hem kazançlarını artırırlar, alternatif bir ürünü devreye sokmak suretiyle tek kültür üründe yaşadıkları riskleri ortadan kaldırırlar. Ayrıca artı topraklarını daha verimli hale getirdikleri için  diğer ürünlerden de daha yüksek verim elde ederler." Dedi.
Toplanın son bölümünde İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Sefa Barış Yıldız üreticilere tarla fareleri ile mücadelenin yöntemleri anlatıldı.  Ziraat Mühendisi Sefa Barış Yıldız tarla faresinin üreticilerin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizerek “ tarla faresi ile mücadele de kültür ve kimyasal yöntemler kullanılmakta. Biz daha çok kültürel yöntemleri seçiyoruz.” diyerek üreticilere doğal yöntemleri önerdi. Panel davetliler tarafından ilgi ile izlendi.






Bu haber 1581 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit