Borsamız Meclis Üyesi Mümin Acar, Sahil Yenice Muhtarı Erbil Ezer, Fidancılık Meslek İhtisas Komisyon üyelerimiz Osman Metin, Oğuz Olacak, Selçuk Panç ve Borsamız Tescil Şefi Eyyüp Arslan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan SATSO A.Ş bünyesindeki Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi,(Sakarya TÜM) bilinen adı ile Sakarya Doku Kültürü Laboratuvarını ziyaret ettiler.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasınca (SATSO) geliştirilen proje kapsamında Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 550 metrekaresi kapalı, toplamda 7 bin metrekarelik alanda kurulu Laboratuvarda, dış mekân süs bitkilerinin yanı sıra katma değeri yüksek sebze ve meyve tohumları üretilip piyasaya sunulmaktadır.
Doku Kültürü Laboratuvarının üretim süreçleri hakkında bilgi alıp bölümlerini inceleyen heyet tesisin potansiyeli ve yarattığı katma değer hakkında olumlu görüşlerini belirtip ziyaretin oldukça verimli geçtiğini dile getirdiler. Meclis Üyemiz Mümin Acar gezi sırasında yaptığı açıklamada böyle bir tesisin bölgemizdeki ceviz fidanı sektörünün ilerlemesine de katkı sunacağını belirterek, üretim tesislerinin kapısını açarak nazik misafirperverlik örneği gösterildiği için SATSO yönetimine ve Sakarya TÜM genel koordinatörü Zafer Kınalı’ya teşekkür etti.
Mümin Acar, aşılı ceviz fidanı üreticilerimizin ihracatta yaşadıkları sıkıntılarını gidermek ve kaliteli fidan üretimini daha ileri bir noktaya taşımak için, kapasite olarak Türkiye’nin en büyük doku kültürü laboratuvarından biri olan Sakarya Doku Kültürü Laboratuvarı ile işbirliği ve üretim protokolü imzalanmasının sektörün mevcut sıkıntılarını gidereceğini ve devamlılığını sağlayacağını belirtti.
Acar konuşmasına, “2021 yılından bu yana Borsamız Meclisi fidancılık sektörünün bu konuda yaşadığı sıkıntılarla ilgili çalışmalar yapmış, Tarım Bakanlığı ile görüşmüş, ulusal basına konuyu taşımıştır. 2023 yılında doku kültür laboratuvarının kurulması ilgili yaptığımız fizibilite çalışmalarında tesiste çalışabilecek nitelikli eleman eksikliği, yatırım maliyetlerinin yüksekliği ve pazarlama stratejileriyle ilgili gördüğümüz eksiklikler, bizleri bu konuda kurulmuş ve iyi çalışan doku kültür laboratuvarlarıyla işbirliğinin daha mantıklı olduğuna yöneltti. Önemli olan yatırımı yapmak değil onu işletebilmektir.” diye devam etti.
Ziyaret öncesi Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan ile de görüştüklerini belirten Acar, Bandırma Ticaret Borsası ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ikili iyi ilişkilerinin bu protokolün imzalanmasında önemli olacağını belirtti. Borsamızın bir sonraki Yönetim Kurulu toplantısına katılacak olan ziyaret heyeti, işbirliği ve üretim protokolünün alt yapısı için gerekli hazırlıkları yeni aşılama dönemi öncesinde tamamlamayı planlanmaktadır.