Borsamız Genç Girişimciler Kurulu’nun Ekonomi Gazetesi ile birlikte organize ettiği “Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım, Ticaret ve Girişimcilik Ekosistemi” konulu panel borsamızın konferans salonunda düzenlendi. Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Yönetim Kurulu Üyesi H. Onur Eken, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz katıldı.
Panele Bandırma Belediye Başkan Vekili Mesut Özdemir, Borsamız Yönetim Kurulu üyeleri Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Alpaslan Serel, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetin, Balıkesir İL Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mehmet Ali Aşuk, çevre oda borsa yöneticileri, kurum amirleri, akademisyenler, çok sayıda iş insanı katıldı.
“MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTİR”
Açılış konuşmasını Borsamız Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Burak Okbay, yaptı. Okbay tarımsal üretimin önemine değinerek “Tam 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, adeta küllerinden yeniden inşa ettiği genç Cumhuriyet’te, ilk atılan adımlar tarımın gelişmesi için yapılmış, yurdun her bir tarafı zirai yatırımlarla adeta nakış nakış işlenmiştir. 17 Şubat 1923 İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde Milli Ekonominin temeli ziraattır denilmiştir. Akabinde de ekonomik bağımsızlığın elde edilmesi için girişimci ve yatırımcılara imkanlar tanınmış ve bu cumhuriyet bugün 100 yaşını doldurmuştur. Bugün aynı ruh, aynı heyecan ve inançla tüm bu çalışmaların genç girişimcilere aktarılması daha iyilerinin yapılması için, yeni hedeflerin oluşturulması adına buradayız.” dedi.
HAVA, SU VE TOPRAK VAZGEÇİLMEZ DEĞERLERİMİZ.
Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan da borsanın üretim hacminden bahsederek, “Ben tarımsal girişimciyim. Üreticiyim. En değerli sermayemiz havamız, suyumuz, insan kaynağımız bilim ve teknoloji ile beraber geliştirerek koruyarak dünyadaki en güçlü tarım ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz. Geçen yıl tescil hacmi açısından ülke düzeyinde 113 borsa arasında 9. sıradayız. Bu başarıya hizmet ve ürün kalitemiz, yarattığımız katma değer, üyelerimizin girişimciliği sayesinde ulaştık. Bunun haklı gururunu da tüm Bandırma olarak yaşıyoruz. Hava su ve toprak vazgeçilmez değerlerimiz arasında yer alıyor. Dünyanın en güçlü tarım ülkesi olmak için biz de çaba harcıyoruz.” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN DOĞRU BİLGİ VE ÜRETİMDİR”
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Onur Eken, kendi sektöründeki üretim hakkında bilgi verdi. Yereldeki üretim potansiyelinin konuşulmasının ardından Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Bandırma’nın Güney Marmara’dan dünyaya açılan bir kapı olduğunu söyledi. Tan, “Bandırma lojistik iklim alanından da çok şanslı. Biz bu şansımızı üretim için verimli kullanabilirsek, üretimin ar-ge sini doğru yapabilirsek, zamanında tohumu tarlaya atabilirsek, güzel bakabilirsek işte o zaman kazanırız. Para bizim için önemli değil, önemli olan doğru bilgi ve üretimdir.” dedi.
“TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, tarımla limanın buluşmasının çok önemli bir avantaj olduğunu dile getirerek, “Bandırma ileride diğer odalarla iş birliği yapılarak Türkiye’nin yem deposu olabilir mi? Bu projelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Tarımda sürdürülebilirlik çok önemli. Bandırma’da da bununla ilgili çalışmalar yapılmalı. Doğru bir bilgiyle tarım, yeşil enerjiyle buluşturulabilir.” şeklinde konuştu.
Panelde son bölümlerinde konukların soruların cevaplayan konuşmacılar zirai politikaların yanı sıra ekonomi ve girişimcilikteki uygulamalar hakkında bilgiler verdiler. Panelin sonunda konuşmacılara günün anısına plaket takdim adildi.