KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Değerli Üyemiz;

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mücadele edilen Kovid-19 salgını ekonomik ve ticari hayatı derinden etkiliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Hükümetimiz ve Bakanlıklarımız başta olmak üzere bu süreçte tüm kurum ve kuruluşlar hem salgının yayılmasını önlemek hem de sürecin en az zararla atlatılmasını sağlamak için çalışmalar yapıyor, tedbirler açıklıyor.

Bandırma Ticaret Borsası olarak biz de bir yandan hizmetimizi kesintisiz sürdürmek için tedbirlerimizi alıyoruz. Üst birliğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizde ekonomide çarkların mümkün olan en üst düzeyde dönebilmesi, sektörlerin kan kaybetmemesi için gayret sarf ediyor.

Yönetim Kurulu olarak, Meclis Üyelerimizle sürekli iletişim halinde olduk, webinar toplantılarına katılarak sektörleri yakından takip ettik. Üyelerimizin sorunlarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB ) ve ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlara aktardık.

 

Bandırma Ticaret Borsası olarak, küresel koronavirüs salgını karşısında vakit kaybetmeden harekete geçerek, ilk olarak hizmet binamızın fiziki ortamını virüse karşı daha hijyenik hale getirdik.

  • Hizmet binası içinde yer alan gişeleri, merdivenleri, tırabzan, tuvaletleri, araçları ve daha pek çok ortak kullanım alanını, profesyonel ekipler tarafından dezenfekte ettirdik.
  • Bina içinde çeşitli alanlara el dezenfektanları yerleştirdik ve sürekliliği sağlıyoruz.
  • Üyelerimize maske dağıtıp, dezenfektan kullandırıyoruz.
  • Bina girişinde ateş ölçümü yapıyoruz.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Afiş ve broşürler ile hijyen konusunda sürekli bilgilendirme yapıyoruz.
  • Hizmet binası dışında yer alan LED ekranlarda virüs ve virüsten korunma yolları ile ilgili afişler paylaşıyoruz.
  • Üreticilerimiz harman döneminde sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek koşuluyla açık alanda bekleme alanları yarattık.

Üyelerimizden gelen öneri ve talepleri toplamak amacıyla Personelimizi koordine ettik.

Borsamıza e-posta yolu ile ulaşan üyelerimizin, süreçle ilgili öneri ve görüşlerini derleyerek ilgili kurum-kuruluşlara iletiyor, takibini yapıyoruz.

Süreçte talebi artan ürünleri fahiş fiyata satan firmaların tespiti için “Disiplin Kurulu”nu harekete geçirdik.

Basın açıklaması yaparak, fahiş fiyatlı ürün satan firmaların Disiplin Kurulu’na bildirilmesi konusunda kamuoyunu bilgilendirdik.

Tescil işlemlerini kolaylaştırdık.

Tescil Birimindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla başvuruları kolaylaştırdık ve sosyal mesafeyi korumaya yönelik Borsamız bekleme alanlarında gerekli tedbirleri aldık. Online olarak aldığımız müstahsil ve fatura dökümlerini üyemiz Borsamıza gelmeden tescil işlemini gerçekleştirdik.

TOBB Tarafından Yıllık aidatlar ötelendi.

Üyelerimizin Borsamıza Haziran ayında ödemeleri gereken yıllık aidat ödemeleri Ekim ayına ertelendi.

Üyelerimizi sosyal sorumluluk ruhuyla destekledik.

İşyeri faaliyetleri geçici olarak durdurulan üyelerimiz ve vatandaşlarımıza dağıtılmak üzere Bandırma Vefa grubuyla birlikte yardım kolisi dağıttık.

“Biz Bize Yeteriz” dedik.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına bağışta bulunduk.

Covid-19 Mücadele Eylem Planı Hazırladık

Covid 19 mücadele eylem planımızı hazırlayarak web sitemizde yayınladık. Borsamız üyelerine web sitesi üye girişi vasıtasıyla ileterek faydalanmalarını sağladık.

Üyelerimize “Kısa Çalışma Ödeneği”nden faydalanmaları için yol gösterdik.

Üyelerimize çalışanlarını ücretsiz izne göndermek yerine Kısa Çalışma Ödeneği imkânından yararlanmaları çağrısında bulunduk ve izlemeleri gereken adımları anlattık.

Mücbir sebep kapsamı genişletilmesine öneride bulunduk.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Covid-19 ile mücadele kapsamında açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi içinde yer alan “mücbir sebep” hükümlerinden faydalandırılacak sektörlerin kapsamının genişletilmesi için önerilerde bulunduk.

Maskeleri köy muhtarlarımıza götürdük.

Kendi imkanlarımızla temin ettiğimiz maskeleri Muhtarlar Derneği Başkanı aracılığıyla muhtarlarımıza dağıttık.

Hafta Sonu ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yol gösterdik.

Hafta sonu çalışmak zorunda kalan ancak Kaymakamlık nezninde yapılacakları tam olarak bilmeyen üyelerimize yol gösterdik. Gerekli dilekçe örneklerini paylaştık.

Nefes Kredisi

TOBB öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi’ne katkı  sağladık.

İşe Devam Desteği- Küçük İşletme Can Suyu Kredisi

Yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan “şahıs işletmeleri” için Halkbank iş birliğinde Can Suyu Kredisi’ni hayata geçirdik.

KORONAVİRÜS SALGINIYLA MÜCADELE KAPSAMINDA

HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN ALINAN TEDBİRLER

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

11/5/2020

Normalleşme takvimi yayımlandı. Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin hangi takvime göre yumuşatılarak kaldırılacağı duyuruldu. Normalleşme aşamalı şeklide olacak.

PARA VE BANKACILIK

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini azaltmak, istihdamı korumak, firmalara ve bireysel müşterilere nakit, kredi ve borç erteleme imkanları sağlamak üzere bankacılık sektöründe bir dizi tedbir alınmıştır.

HAZİNE VE BDDK

18/03/2020: Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi, gerektiğinde ilave finansman desteği sağlanacak,

18/03/2020: Covid-19 tedbirleri nedeniyle firmalar nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüde düşerse kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülerek kredibiliteleri korunacak,

18/03/2020: Fiyatı 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir oran %80’den %90’a çıkarıldı, asgari peşinat oranı %10’a kadar düşürüldü,

18/03/2020: Bankacılık-dışı finansal kuruluşlarda tasfiye olunacak alacakların süresini uzatma kararı alındı,

18/03/2020: Banka şubelerinin çalışma saatlerinde salgın nedeniyle değişikliğe gidildi,

23/03/2020: Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu ve net döviz pozisyonu hesaplamasına kolaylık getirilecek,

26/03/2020: Kredi garanti kurumlarının nakit kaynak aktarma veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç etme yetkisi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi,

30/03/2020: BDDK Kurulu kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirildi. Ayrıca, kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020’ye kadar asgari tutar da dahil ödemesiz dönem tanımlama imkânı sağlandı.

02/04/2020: Bankalar ve diğer finansal kuruluşların teslim edeceği ilk çeyreğe ait ara dönem finansal raporlamalar, bağımsız denetim raporları, faaliyet raporları için belirlenmiş sürelere 60 gün ilave edilecek,

02/04/2020: Bankaların kredi müşterilerinden temin edemediği belgelerin eksikliğine dair kayıtlar tutulacak, ancak eksik bilgi ve belgeler kredi tahsisini müteakip 6 ay içinde tamamlanabilecek,

16/04/2020: Bankaların merkezi yönetimden yabancı para cinsinden düzenlenen alacaklarına kredi riskine esas tutar hesaplamasında %0 risk ağırlığı uygulanabilecek.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ

27/03/2020: TBB, işletmelere yönelik Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu kefaletli Çek Ödeme Destek Kredisi ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği ile KOBİ ve KOBİ-dışı işletmelere Destek Protokolü hazırladı. Şu özel bankalar Protokole taraf olmuştur: Garanti, İş Bankası, TEB, Yapı Kredi, Akbank, QNB Finansbank ve Alternatifbank, Denizbank ve Odeabank. Bankacılık-dışı finansal kuruluşlarda tasfiye olunacak alacakların süresini uzatma kararı alındı,

 

27/03/2020 Çek Ödeme Destek Kredisi: KOBI’ler başta olmak üzere kurumsal ve ticari şirketlerin ticari işlemlerine dayalı olarak keşide ettikleri ve edecekleri çeklerin ödenmesi amacıyla, bankalara bırakılan şartlar ve limitler dahilinde kredi kullandırma inisiyatifi sağlanmıştır.  Kredi 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık % 9,5 faizli olacaktır. İşletmelerin yıllık cirosuna göre azami kredi limitleri: 0-25 milyon TL ciro için 1 milyon TL kredi, 25-125 milyon TL ciro için 5 milyon TL kredi, 125 milyon TL üzeri ciro için 10 milyon TL kredi.

27/03/2020 Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği: Başta KOBİ’ler olmak üzere kurumsal ve ticari firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği başlayacaktır. Kredi desteğini kullanacak firmaların 2020 Şubat sonu itibarıyla kayıtlı çalışanlarının sayısında kredi vadesi boyunca azaltma yapmamaları ön koşulu aranacaktır. Ayrıca, teminat eksiği bulunan firmaların krediye erişimi için Hazine destekli KGF kefaleti de sağlanabilecektir. Bu kredi desteği de 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık % 9,5 faizli olacaktır. İşletmelerin yıllık cirosuna göre azami kredi limitleri şöyledir: 0-25 milyon TL yıllık ciro için 5 milyon TL kredi, 25-125 milyon TL ciro için 25 milyon TL kredi, 125 milyon TL üzeri ciro için 50 milyon TL kredi.

28.04.2020 İşe Devam Desteği:  Halkbank “İş’e Devam Desteği” kapsamında yeni bir kredi kullanıma açtı. 3 milyon TL’ye kadar cirosu olan şahıs ticari işletmelerinin yararlanabileceği bu kredi 25.000 TL nakit, 25 bin TL ticari kredi kartı şeklinde kullanılacak. Yıllık %7,5 faizli, 36 ay vadeli, 6 ay anapara ve faiz ödemesiz sözkonusu krediye vergi levhasının fotokopisi ve nüfus cüzdanı ile şubeye gitmeden <halkbank.com.tr> veya <halkbankobi.com.tr> adresinden başvuru yapılabilecek,

ÖZEL BANKALAR

28.03.2020 : Firmaların 30 Nisan’a kadar ihtiyaç duyması halinde kredilerin anapara/faiz/taksit ödemelerini ilave bir koşul aranmaksızın 30 Haziran’a kadar veya 3 ay öteleyecekler (Denizbank, Şekerbank, Alternatifbank, Odeabank, Burgan Bank, Ing Bank),

Salgın sebebiyle finansal yapısı olumsuz etkilenen başta turizm, lojistik, AVM, perakende sektörleri olmak üzere, sektör ayrımı yapmaksızın firmalar ihtiyaç ve vak’a bazında değerlendirilerek ödeme erteleme ve kredi tedariki gibi kolaylıklar sağlanacaktır (Odeabank, Denizbank, Burgan Bank),

KOBİ’lerin ve mikro işletmeler, salgın öncesi girdiği ticari yükümlülüklerini ^ yerine getirebilmeleri amacıyla mevcut kredi limitleriyle desteklenecek, gerekirse kredi limitleri arttırılacaktır (İng Bank, Odeabank, Şekerbank, Denizbank),

Virüsün yayılımını engellemek adına dijital bankacılığa özendiren tedbirler alınmıştır. Bu bağlamda, EFT/ havale işlemlerinden belirli bir süre ücret alınmayacaktır (Denizbank, Şekerbank, Alternatifbank, Odeabank, Burgan Bank, Ing Bank).

KREDİ GARANTİ FONU

26/03/2020: Bankaların kullanabileceği KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılmıştır. Böylece sağlanan kefaletlerin toplam bakiyesi iki katına yükseltilmiştir.

30/03/2020: Kredi kefaleti kullanan işletmeler için, amme alacaklarına dair 6183 sayılı kanunun madde 22/A’da ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun madde 90/6’da aradığı koşullar kaldırılmıştır. Ayrıca, işletmelerin vergi dairesine ve SGK’ya borcunun bulunmaması koşulu da 31.12.2020 tarihine kadar aranmayacaktır. Vergi ve prim borcu olan işletmeler de bu sayede kredi kefaleti başvurusunda bulunabilecektir.

 

30/03/2020: KGF’nin kredi limitleri 31.12.2020 tarihine kadar KOBİ’ler için 25 milyon TL’den 50 milyon TL’ye, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için 200 milyon TL’den 350 milyon TL’ye yükseltilmiştir.

27/04/2020: İşe Devam Desteği kapsamında tasarlanan Nefes Kredisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde hayata geçirildi. Hazine üzerinden Kredi Garanti Fonu’nun % 80 kefaletinde olacak bu kredi yıllık brüt %7,5 faizli, 2020 yılında anapara ve faiz ödemesiz, 2021 yılı içinde 12 eşit taksitle geri ödenecek,Cirosu 3 milyon TL ve altında olan işletmeler 50.000 TL’ye kadar, cirosu 3 milyon ila 25 milyon TL arasında olanlar ise 100.000 TL’ye kadar Nefes Kredisi kullanabilecek. Kredinin KGF’ye ödenecek %0,03 kefalet başvuru bedeli dışında

herhangi bir masrafı olmayacak, İşletmeler, kayıtlı oldukları Oda/Borsalardan dijital ortamda temin edecekleri Faaliyet Belgesiyle (ücretsiz verilmektedir) Denizbank üzerinden başvuru yapabilecek (İleriki haftalarda kamu bankalarının da bu sürece dahil olması beklenmektedir).

VERGİ

18/03/2020: Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı Nisan, Mayıs ve Haziran yükümlülükleri 6’şar ay ertelendi,

18/03/2020: 26 Mart’a kadar olan KDV beyanname verme ve ödeme süreleri 24 Nisan’a; 31 Mart’a kadar olan Ba-Bs formlarını verme süresi de 30 Nisan’a kadar uzatıldı,

18/03/2020: 65 yaş ve üstü olan veya kronik rahatsızlığı bulunanlardan sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler, meslek mensupları ve beyannameleri/bildirimleri bu meslek mensupları tarafından verilenlere “mücbir sebep” hali tanındı, bunların vergi ödevlerini ifa yükümlülüğü ertelendi.

19/03/2020: Muhtasar beyanname verme süresi 3 ay ertelendi,

24/03/2020: Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde değişiklik yapılarak ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefi olan ve Covid-19 salgınından doğrudan etkilenen ya da tedbir amacıyla faaliyetlerine ara verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerdeki mükelleflere “mücbir sebep” hali tanındı ve bunların vergi beyan ve ödemeleri ertelendi. Tebliğde “ana faaliyet kodu” itibariyle sayılanlar ile İçişleri Bakanlığınca faaliyetleri durdurulanlar ve faaliyet kodu itibariyle olmasa bile “ana faaliyet alanı”

30/03/2020: Vergileri kredi kartıyla ödeme imkânı: Vergi ve kredi kartlarıyla ilgili yapılan kapsamlı bir değişiklikle, vergi mükelleflerinin 50.000 TL’ye kadar olan tüm vergi borçlarını kredi kartıyla ödemelerine imkan sağlandı. Kredi kartlarının asgari ödeme oranının %30’dan %20’ye indirildiği, diğer taraftan 31 Aralık 2020 tarihine kadar asgari ödemeyi yapamayanların kredi kartlarının iptal edilmeyeceği ve sicil kayıtlarının bozulmayacağı da dikkate alındığında, bu adımın maddi bakımdan mükellefi rahatlatma, usul bakımından ise işlemleri kolaylaştırma (vergiyi online ödeme) amacı taşıdığı anlaşılmaktadır.

17/04/2020:  30 Nisan 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2019 hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 1 Haziran 2020 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır,

20/04/2020: Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilân ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısmı tahsil edilmeyecek,

08/05/2020: Mücbir sebepten faydalanarak KDV beyanları ertelenen mükelleflerden mal ve hizmet alanların, yüklendikleri KDV’nin iadesi teminat şartına bağlı olarak gerçekleştirilecek. Teminat koşulunu yerine getiren firmalar başvuru tarihinden itibaren 5 gün içinde kamudan alacaklarını tahsil edebilecek,

12/05/2020: 2020 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurumlar Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Mayıs 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatıldı.

YARGI

23/03/2020: Adliyeler ve noterliklerde nöbet sistemine geçildi.

26/03/2020: CMUK, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu ve usul içeren diğer mevzuattaki dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikâyet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı gibi tüm süreler 30 Nisan 2020 tarihine kadar durduruldu.

26/03/2020: İcra ve İflas Dairelerinde nafaka haricindeki konularda bütün iş, işlem ve takipler 30 Nisan’a kadar durduruldu. Buna göre, taraf ve takip işlemleri yapılmayacak, yeni icra takip talebi alınmayacak, ihtiyati haciz kararları icra ve infaz edilmeyecek. İcra ve İflas Dairelerinde süreleri durdurulmayan işlemler de mevcuttur. İlan edilmiş satış günü eğer durma süresi içinde kaldıysa, durma süresinden sonra yeni talep aranmaksızın icra ve iflas dairelerince satış günü verilir. Bu durumda satış ilanı sadece elektronik ortamda yapılır ve ilan için ücret alınmaz. Rızaen ödeme yapılabilecektir. Durma süresi içinde rızaen yapılan ödemeler kabul edilmeye devam edecektir. Taraflardan biri, diğer tarafın yararına olan işlemlerin yapılmasını talep edebilecektir. Konkordato mühletinin alacaklı ve borçlu bakımından sonuçları da durma süresince devam edecektir.

Karşılıksız Çek Ve Çek Kanunlarında Yapılan Düzenlemeler

Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’da değişikliğe gidildi. Ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödemesi geciken kısmının 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacaktır.

24 Mart 2020 tarihine kadar çekle ilgili bir suçtan mahkûm olanların cezalarının infazı durduruldu. Hükümlü, tahliye tarihinden itibaren 3 ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının 1/10’unu alacaklıya öder ve kalan kısmını da bu 3 aylık sürenin bitiminden itibaren 2’şer ay arayla 15 eşit taksitte öderse mahkeme ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verecektir. İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren 3 ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının 1/10’u ödenmediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkeme infazın devamına karar verecek. Hükümlü, taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediğinde, ödemediği bu taksit sürenin sonuna 1 taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerden birini daha ödemezse alacaklının şikâyeti üzerine mahkeme infazın devamına karar verecek. İnfazının durdurulması halinde ceza zamanaşımı işlemeyecek. Mahkeme, infazı durdurulan kişiyi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre adli kontrole tabi tutabilecek. Bu kararları almaya, hükmü veren icra ceza mahkemesi yetkili olacak. Mahkemenin tüm kararları alacaklıya tebliğ edilecek, kararlara karşı kanuni itiraz yolu açık olacak, itirazın incelenmesinde

İcra ve İflas Kanunuyla belirlenen usul uygulanacaktır,

26/06/2020: Yukarıda anılan, tahliye tarihinden itibaren çek tutarının 1/10’unu ödeme süresi (Çek Kanunu Geçici 5’inci madde, birinci fıkra) 3 aydan 1 yıla çıkarıldı (26.6.2020 tarihli, 31167 sayılı RG’de yayımlanan 7247 sayılı Kanun),

 

 

01/06/2020: Yargıda normalleşme takvimi açıklandı: Bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin yargısal faaliyetleri 1 Haziran’da, duruşma ve keşifleri ise 16 Haziran’da başladı. Adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinin duruşma ve keşifleri ile icra, itiraz, temyiz süreleri de 16 Haziran’da başladı,

26/03/2020: Noterler nöbet sistemine geçti. Türkiye Noterler Birliği’nin internet sayfasından E-Başvuru yoluyla tüm noterlik işlemleri için herhangi bir noterlikten randevu alınabilecek, randevu saatinde noterliğe gidilerek işlemler beklenmeden tamamlanabilecek,

10/04/2020: Tüketici Hakem Heyetlerinin toplantı süresi, bilgi ve belge sunma, bilirkişi raporu hazırlama ve karar tebliğ etme süreleri 10.04.2020 tarihinden 30.04.2020 tarihine dek durduruldu.

27/04/2020: 30 Nisan’a kadar askıya alınan yukarıdaki süreler (adliyelerde dava açma, icra, şikâyet, itiraz, bildirim, zamanaşımı süreleri), 15 Haziran’a tekrar durduruldu.

12/05/2020: Noterlerde nöbetleşerek çalışma sistemi sona erdi, tüm noterler normal mesai gün ve saatlerinde hizmet verecek.

TİCARET VE SANAYİ

22/03/2020:Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi 2020 yılında 6’şar aylık dönemlerde, sonraki yıllarda ise 3’er aylık dönemlerde verilecek,

24/03/2020: TOBB’un kararıyla, geçerlilik süresi Mart ve Nisan aylarında sona erecek Sanayi Kapasite Raporlarının geçerlilik süreleri 1 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatıldı,

26/03/2020: 1 Mart – 30 Haziran tarihleri arasında işyeri kirasının ödenememesi, kira sözleşmesinin feshine ve tahliyeye sebep olmayacak,Hazine taşınmazlarını kiralamış olan ve faaliyetleri durdurulan ticari ünitelerden kira alınmaması veya indirimli kira alınmasına,

26/03/2020: Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması 1 Ocak 2021’den sonra başlatılacak,

27/03/2020: TÜRKŞEKER’in yaklaşık 40 bin çiftçiye haziran sonunda ödeyeceği 250 milyon lira öne çekilerek 3 Nisan’da pancar çiftçisine ödenecek,

27/03/2020: TOBB’un kararıyla, üyelerin oda ve borsalara haziran sonuna kadar ödeyeceği yıllık üyelik ve munzam aidatlar, gecikme zammı ve faizi alınmaksızın ekim ayına ertelendi.

20/04/2020: Sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca %25’ini dağıtabilecek, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler de dağıtılamayacak; devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait fonların, sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketler bu kapsamda olmayacak. 2019 için kâr dağıtma kararı alınmış ancak dağıtımı henüz yapılmamış kârlar da %25 kısıtlamasına tâbi olacak,

20/04/2020: Bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapan üretici, tedarikçi ve perakendecilere 10.000 TL’den 100.000 TL’ye; piyasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan ve malın tüketiciye ulaşmasını engelleyenlere 50.000 TL’den 500.000 TL’ye kadar ceza verilecek. Fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadele amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kuruldu,

20/04/2020: Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilmiş lisanslardan 2020’de süresi dolanların geçerlilik süresi 1 yıl uzatıldı. Ticaret gemilerine düzenlenen ve 11/3/2020 tarihi ile 31/7/2020 tarihi arasında süresi dolan denize elverişlilik belgelerinin süresi 1/8/2020 tarihine kadar uzatıldı, bu gemilerin denetimi de 1/8/2020 tarihine kadar ertelendi,

20/04/2020: Seyahat Acenteleri Birliğine üye acenteler 2020’de aidat ödemeyecektir.

27/05/2020: “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” 27 Mayıs 2020 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar ile firmaların e-ticaret sitelerine üyelikleri, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılımı, sanal fuar düzenlenmesi destek kapsamına alındı.

DIŞ TİCARET

18/03/2020: İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansman desteği verilecek,

18/03/2020: Küresel tedarik zincirlerinde olası aksamalara karşı alternatif kanallar geliştirilecek,

18/03/2020: Covid-19 salgını nedeniyle yurt içinde ihtiyaç duyulan bazı sıhhi malzemelerin ithalatı kolaylaştırıldı, ihracatı izne bağlandı,

02/04/2020: Tıbbi tanı kitleri ithalinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun uygunluk yazısı (kağıt ve elektronik) aranacak.

07/04/2020: Limon ihracatına ön izin koşulu getirildi.

12/05/ 2020: Maske satışı ve ihracatı yeniden serbest hale getirildi.

DIŞ TİCARET (TÜRK EXIMBANK)

23/03/2020: İhracatçıların kredi geri ödeme vadeleri 3 ila 6 ay uzatıldı, faiz ödemeleri 6 ay ertelendi,

23/03/2020: Kısa vadeli kredilerde 2 yıl olan taahhüt kapatma süresi, taahhüdü henüz kapatılmamış ve taahhüt süresi dolmasına karşın ceza uygulanmamış olan krediler ile Haziran sonuna kadar kullandırılacak tüm krediler için 3 yıla çıkarılarak ihracatçılara ihracat yapmaları için verilen süre ilave 1 yıl arttırıldı,

23/03/2020: Reeskont kredilerinin daha önce 1 yıl olan vadeleri 2 yıla çıkarıldı,

23/03/2020: Haziran ayı sonuna kadar alıcı firmaların sigortalı firmalardan talep edeceği 3 aya kadarki vade uzatımlarında sigortalı firmalardan herhangi bir ek sigorta primi alınmamasına karar verildi. Sigortalı firmaların ödenmekte olduğu sigorta primleri ve alıcı analiz ücretlerinin vadeleri 30 gün uzatıldı.

16/04/2020: Vade uzatımları firmalar için yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilmeyecek,

16/04/2020: Kredilerin vade uzatımları akdi faiz yerine daha düşük oranlı cari faiz oranları ile yapılacaktır.

SANAYİ

21/03/2020: Teknopark yönetici şirketlerine, kuluçka firmalardan ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay boyunca kira alınmayacak, Ar-Ge ve tasarım firmalarının 2 aylık kira ödemeleri ertelendi,

25/03/2020: KOSGEB’in alacaklı olduğu ödemeler 3 ay ertelendi, KOSGEB projelerine 4 ay ek süre tanındı,

25/03/2020: KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programının bütçesi 1 milyar TL’ye çıkarıldı,

25/03/2020: Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek verilecek,

03/04/2020: KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli işletmelere sağladığı kredilerin üst limiti 10 kat artırılarak 3 milyon liraya çıkarıldı,

03/04/2020: KOBİ’lere kullandırılacak krediler için bankalarla yapılacak protokollerde bankanın uygulayacağı komisyon ve diğer masraflar KOBİ’lerin lehine olacak şekilde KOSGEB ile banka arasında müştereken belirlenecek. Banka, müştereken belirlenenler dışında değişik isimler altında KOBİ’lerden masraf ve komisyon alamayacak,

03/04/2020: KOBİ’lere yönelik yatırım ve işletme kredisi üst limiti 300 bin TL’den 3 milyon TL’ye çıkarıldı,

03/04/2020: Bu kapsamda kullandırılacak kredilerin vadesi 48 aydan 60 aya yükseltildi. Ayrıca, KOBİ tanımında “sanayi” ifadesi çıkarılarak, desteklenecek işletmelerin kapsamı genişletildi. eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek verilecek,

09/04/2020: Elektrik tarifelerinde sanayi aboneliğinden yararlanan sanayicilerden talep edilen Sanayi Sicil Belgesi vize işlemlerinde uygulanan ek süreler 90 güne çıkartıldı.

09/04/2020: Mücbir sebep bildiren sanayiciler için Yıllık İletme Cetveli verilme süresi 4 ay uzatıldı

20/04/2020: Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin yeniden yapılandırılan ve yılda bir taksit olmak üzere ödenen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı kredi borçlarının 2020 yılına ait borç taksitleri faizsiz olarak 2021 yılına ertelendi, 2021’de ve sonraki yıllarda ödenecek taksitler de faizsiz olarak birer yıl ertelendi.

ÇALIŞMA HAYATI

17/03/2020: Kronik hastaların, 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olması; yurt dışından gelen vatandaşlara, tek hekim tarafından 14 güne kadar iş göremezlik raporu verilebilmesi ve iş göremezlik ödeneğinin SGK tarafından karşılanması kararlaştırıldı.

18/03/2020: Covid-19’a karşı kamuda ve özel sektörde minimum personelle çalışmak üzere esnek, uzaktan ve dönüşümlü çalışma modelleri hayata geçirildi,

18/03/2020: Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi,iflas dairelerince satış günü verilir. Bu durumda satış ilanı sadece elektronik ortamda yapılır ve ilan için ücret alınmaz.

18/03/2020: Asgari ücret desteğine 7 milyar liraya kadar ilave yapılabilecek,

26/03/2020: Kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmek için kısa çalışmanın başlama şartları yumuşatıldı, buna göre kısa çalışma başvurusunun yapılacağı tarihte;

Geriye doğru 60 gün hizmet sözleşmesine tabi olmuş bulunmak, Son 3 yılda 450 gün sigortalı çalışmış olmak ve İşsizlik sigortası primi ödemiş olmak yeterli hale getirildi,

26/03/2020: İŞKUR’un uygunluk tespiti incelemeleri, ihtiyaç olmadıkça işyeri mahalline gidilmeksizin, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında veya Grup Başkanlıklarında başvuru evrakı üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeden yapılacak, İşlerin azalması /durdurulması nedeniyle çalıştırılamayan personele “telafi çalışma” yaptırma süresi 2 aydan 4 aya çıkarıldı,

26/03/2020: Prime esas günlük kazanç tutarı, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenleri için 256 lira oldu,

10/04/2020: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü salgın döneminde şantiyelerde alınacak tedbirlere ilişkin 19 maddelik bir kılavuz hazırlayarak web sitesinde yayımladı,

20/04/2020: İşveren 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle (ahlâk ve iyi niyet sebepleri dışında) işten işçi çıkaramayacak, fakat bu süre içinde işçiyi ücretsiz izne gönderebilecek, işçi ücretsiz izin nedeniyle iş sözleşmesini feshedemeyecek, iş sözleşmesini fesheden işverene her işçi için aylık brüt asgari ücret kadar idari para cezası verilecek, ayrıca 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt yapılamayacak,

20/04/2020: Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ve 15 Mart 2020’den sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler, yaşlılık aylığı almamaları şartıyla, 3 aylık fesih yasağı süresini geçmemek üzere, ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre içinde günlük net 39,24 TL ücret desteği alacak ve bu süre zarfında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar,

20/04/2020: Kısa çalışma başvuruları, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeden işverenin beyanı esas alınarak sonuçlandırılacak ve kısa çalışma ödeneği ödenecek. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden geri alınacak,

20/04/2020: Nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, her işçi ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere, aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve idari para cezası uygulanacak, ödenmiş ücret desteği kanuni faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek,

SOSYAL GÜVENLİK VE SİGORTACILIK

02/04/2020: SGK ve Bağ-Kur prim ödemeleri ertelendi. 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin ve ilgili maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (Bağ-Kur) sigortalısı olanların prim ödemeleri herhangi bir ceza olmadan ertelendi,

25/03/2020: Mikro ve küçük işletmelere sağlanan ticari alacak sigortası orta ölçekli işletmelere de tanındı. Buna göre, önceki yıl cirosu 25 milyon TL’yi geçmeyenlerin yararlandığı Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasında söz konusu ciro üst sınırı 125 milyon liraya yükseltildi, ayrıca 240 güne kadar vadeli satışlar da sigorta kapsamına alındı (daha önce kapsam dışındaydı), alıcı başına azami teminat limiti 300.000 liradan 750.000 liraya çıkarıldı ve sigortalının yeni çalışmaya başladığı alıcıların da poliçeye eklenmesi sağlandı.

25/03/2020: Yaşanabilecek gecikmeler dikkate alınarak sigorta poliçe ödemelerine 1 ay ek süre tanındı, hakem kararlarının icrası 20 Nisan 2020 tarihine kadar ertelendi, fiili ekspertiz istisna hale getirildi,

26/03/2020: Malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıkların asgari tutarı 1.500 TL’ye çıkarıldı,

26/03/2020: 2020 yılının tamamında, sektör ayrımı yapılmaksızın, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta primine mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği verilecek,

26/03/2020: Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda değişiklik yapılarak işveren sendikalarına üye işletmelerin işçilerinin sigorta primlerinin işveren hissesi ödemesinde kullanılabilecek İşveren Sendikası Dayanışma ve Yardımlaşma Fonu desteğinin azami sınırı %25’ten %35’e çıkarıldı.

EKONOMİK ETKİLİ DİĞER TEDBİRLER

13/03/2020: Su faturası borcu olanlara 2 ay su kesintisi yapılmayacak,

18/03/2020:Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, sosyal yardımlardan düzenli faydalanan ihtiyaç sahibi 2 milyon aileye 1000’er lira nakdi yardım sağlamak için 2 milyar lira kaynak tahsis edildiğini duyurdu,

18/03/2020: En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltildi,

18/03/2020: Emeklilerin bayram ikramiyesi nisan ayı başında ödenecek,

18/03/2020: İç havayolu taşımacılığında KDV oranı 3 ay süreyle %18’den %1’e indirildi,

19/03/2020: Promosyon ödemesi taahhütname verme süresi 30 Haziran’a kadar olan emeklilerden onay beklenmeden promosyon tutarları hesaplarına yatırılacak,

24.03.2020: AÇSH Bakanı, 1003 adet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına her ay “periyodik pay” adıyla aktarılan kaynağı 135 milyondan liradan 180 milyona çıkarıldı,

26/03/2020: Konaklama vergisi 1 Ocak 2021 tarihine kadar uygulanmayacak,

26/03/2020: Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi,

26/03/2020: TOKİ’ye olan 2020 yılı Nisan ve Mayıs ayları taksit geri ödemeleri, Haziran’da başlamak üzere, faizsiz olarak ertelendi. Emlak Konut’a olan Nisan ve Mayıs ayları taksitler ise, 06.04.2020 tarihinden 30.04.2020 tarihine kadar <onlineislemler.emlakkonut.com.tr> adresinden talep edilmesi halinde, ertelenecek,

30/03/2020: Üniversite öğrencilerinin yurtta kalmadığı dönemlere ait ücretleri iade edilecek,

30/03/2020: Öğrencilerin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları kredi geri ödemeleri ilave bir maliyet olmadan ertelenecek,

31/03/2020: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarımsal amaçlı kiralanan hazine arazilerinden alınacak kira bedellerini 6 ay erteledi

02/04/2020: Covid-19 kapsamında alınan tedbirler sebebiyle kamu ihalelerinde yüklenicinin taahhüdünü yerine getirememesi durumunda, konu sözleşmeye taraf idarelerce incelenecek, durumun yükleniciden kaynaklanmadığı tespit edilirse ek süre verilecek,

03/04/2020: Aracının muayene süresi gelen motorlu taşıt sahiplerine 3 aylık süre tanındı. Araç muayenelerinin bu 3 aylık sürenin bitiminden itibaren 45 gün içinde yapılması gerekecek,

03/04/2020: Nisan sonuna kadar verilmesi gereken dernek beyannamelerinin ve mevzuattan kaynaklanan diğer bildirimlerin verilme süreleri 01.08.2020 tarihine kadar ertelendi,

06/04/2020: Tarım Bakanlığı “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” Programı kapsamında 21 ilde tarım üreticilerine tohum bedelinin %75ini hibe edecek,

09/04/2020: SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle, pandemi olgularının tanısı ve tedavisi “acil hal” olarak tanımlandı. Bu nedenle koronavirüs tanısı ve tedavisi gören hastalardan, özel hastaneler de dahil olmak üzere, muayene katılım payı ve ilave ücret alınmayacak,

20/04/2020: Sözleşmeye tâbi hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinden 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenleri, başvuru şartı aranmaksızın, Çevre ve Şehircilik Bakanı 3 ay erteleyebilecek ve bitiminde bu süreyi 3 aya kadar uzatabilecek. Ertelenen alacaklar ertelenen sürenin sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Turizm tesisi maksadıyla verilen izinler hariç, Orman Genel Müdürlüğünce devlet ormanlarında verilen izinler ile İhale Kanunu kapsamında kiraya verilen mesire yerleri ve taşınmazlardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay ertelendi. Tarım ve Orman Bakanı bu süreleri, bitiminde, 3 aya kadar uzatabilecek. Ertelenen alacaklar, ertelenen sürenin sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Millî Parklar Kanunu’na tabi yerlerde İhale Kanunu kapsamı kiralamalardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller 3 ay ertelendi. Tarım ve Orman Bakanı bu süreleri, bitiminde, 3 aya kadar uzatabilecek. Ertelenen alacaklar, ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazların satış, ecrimisil ve kiralamadan doğan bedellerinin 19/3/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımlarını belediye, il özel idaresi ve birlik meclisleri, bağlı kuruluşlarda ise yetkili organlar 3 ay erteleyebilecek. Bitiminde bu süreleri ilgisine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı veya İçişleri Bakanı 3 aya kadar uzatılabilecek. Ertelenen alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Belediyeler izin, ruhsat veya kira karşılığı hat vererek toplu taşıma hizmetinde çalıştırdıkları gerçek ve tüzel kişilere meclis kararıyla 3 ay süreyle gelir desteği ödemesi yapabilecek ve bu döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarını faizsiz olarak 3 ay erteleyebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı bu süreleri bitiminde 3 aya kadar uzatabilecek. Ertelenen alacaklar, ertelenen sürenin sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Belediyelerin ve bağlı kuruluşların gelir vergisi tevkifatı beyan ve ödeme süreleri, sosyal sigorta prim ödemeleri ile DSİ’ye yapacakları su borcu ödemeleri 3 ay ertelendi. Cumhurbaşkanı bu süreleri, bitiminde, 3 aya kadar uzatabilecek. Ertelenen ödemeler, ertelenen sürenin sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitlerle, gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: Belediye meclisleri; belediyeler ve bağlı kuruluşlarının konutların ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işyerlerinin su tüketiminden doğan alacaklarını (bundan sonraki 3 aylık dönemde tahsil edileceklerle sınırlı olmak üzere) 3 ay erteleyebilecek ve bitiminde bu süreleri 3 aya kadar uzatılabilecek.

20/04/2020: Yüksek öğrenim kredi borçları, önümüzdeki 3 aylık dönemde tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere ertelendi. Gençlik ve Spor Bakanı bu süreyi, bitiminde, 3 aya kadar uzatılabilecek. Ertelenen borçlar, erteleme sonunda, ertelenen süre kadar aylık taksitlerle, gecikme zammı, faiz uygulanmadan tahsil edilecek,

20/04/2020: TEDAŞ, elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarını (özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ’a devredilmiş olan alacaklar) yeniden yapılandıracak,

27/04/2020: Çiftçilerimizin Mayıs ve Haziran aylarında Ziraat ve Tarım kooperatiflerine ödemesi gereken kredileri 6 ay ötelendi,

SOSYAL HAYAT

16/03/2020: Cami ve mescitlerde Cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınmasına ara verildi,

16/03/2020: Tüm fuarlar 1 Mayıs 2020 sonrasına ertelendi.

18/03/2020: Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin (pavyon, diskotek, bar, gece kulüpleri) faaliyetleri geçici olarak durduruldu,

18/03/2020: Bilimsel, kültürel, sanatsal etkinlikler nisan sonuna kadar ertelendi,

18/03/2020: Sivil toplum kuruluşlarının toplantı, kurul, eğitim gibi etkinlikleri durduruldu,

18/03/2020: Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetinden oluşan periyodik takip programı devreye alındı,

18/03/2020: Cadde, sokak, meydan, vb. sık sık temizlenip dezenfekte edilecek, insanların yoğun olduğu yerler, binalar, metro ve otobüs duraklarına dezenfektan konulacaktır,

18/03/2020: Çöpler daha sık ve düzenli toplanacak, çöp toplama araç ve personel kapasitesi yeterli düzeyde tutulacak, çöp depolama ve bertaraf tesislerinde gerekli tedbirler alınacaktır,

19/03/2020: Lig maçları ertelendi,

23/03/2020: Engelliler için KPSS ertelendi,

24/03/2020: Marketler 09-21 saatleri arasında ve müşteriye doğruda hizmet sunulan toplam alanın metre karesinin en fazla 1/10’u kadar müşteriye aynı anda hizmet verebilecek,

26/03/2020: İlk ve orta dereceli okullar nisan sonuna kadar kapalı tutulacak, uzaktan eğitime ağırlık verilecektir, 26/03/2020 Üniversiteler bahar döneminde açılmayacaktır,

26/03/2020: Salgın döneminde kıtlığı çekilen malların fahiş fiyatla satılması veya stoklanması yasaklandı, denetimler arttırıldı, özellikle gıda ve maske denetiminin artırılması kararlaştırıldı.

26/03/2020: Milli Eğitim Bakanlığı’nın 26.03.2020 tarihli genelgesi uyarınca, okul öncesi eğitim kurumları 16-20 Mart 2020 arasına alınan ara tatilde aidat alacaklar, ancak salgın nedeniyle okulların kapatıldığı 30 Mart-30 Nisan 2020 dönemi için ücret almayacaklar,

27/03/2020: Tedbir ve kararlara uymayan kişilere idari para veya hapis cezası verilecek,

27/03/2020: Her ilde valinin başkanlığında Pandemi Kurulu kurularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, bu kurullar o şehre mahsus ilave tedbirler alabilecek,

27/03/2020: Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de buralarda hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunulmayacak,

27/03/2020: Market, manav ve pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin ellenerek seçilmesi yasaklandı, gerekli hijyen koşullarına dikkat edilerek satış yapılacak,

27/03/2020: Belediyeler pazar yerlerini ve toptancı hallerini dezenfekte edecek ve gerekli hijyen önlemlerini alacak. Pazar yerlerinde tezgah aralıkları geniş tutulacak,

27/03/2020: Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır,

27/03/2020: ÖSYM’nin yakın tarihte yapacağı bazı sınavlar ertelendi,

03/04/2020: 30 büyükşehre ve Zonguldak’a 15 gün süreyle giriş çıkışlar yasaklandı,

03/04/2020: 20 yaş altı, 60 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanlara sokağa çıkma yasağı getirildi,

05/04/2020: Yaşları 18-20 arasında olanlardan sokağa çıkma yasağına tabi olmayanlar açıklandı. Doğum tarihi 1 Ocak 2000 – 1 Ocak 2002 tarihleri arasında olup kamu kurumlarında görevli olanlar veya özel sektörde düzenli çalışanlar ya da 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelge kapsamı mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu,

12/04/2020: Toplu taşıma araçları, taksiler, her türlü ticari araçlar, servis araçları ve içinde birden fazla kişi bulunan özel araçlarda maske kullanma zorunluluğu getirildi; maskesiz sürücü ve yolculara ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

12/04/2020: Derneklerin bildirim ve beyanname süreleri ile dernek, kooperatif ve tarımsal üretici birliklerinin (Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamı) genel kurul toplantıları 31 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelendi; ertelenen toplantılar ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılacak, mevcut organlar ilk genel kurula kadar göreve devam edecek,

12/04/2020: TOBB genel kurulu bir sonraki yılın genel kuruluyla birlikte yapılacak,

12/04/2020: Boşalan muhtarlık, ihtiyar meclisi ve heyeti üyeliği için 2020’de seçim yapılmayacaktır, hafta içi de buralarda hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunulmayacak,

18/04/2020: 30 büyükşehre ve Zonguldak’a giriş-çıkış yasağı 15 gün süreyle uzatıldı.

21/04/2020: 30 büyükşehre ve Zonguldak’ta Ramazan Bayramına kadar her hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi,

30/04/2020: İlk ve orta dereceli okullar mayıs sonuna kadar kapalı tutulacak, uzaktan eğitime ağırlık verilecektir,

11/05/2020: Hafta sonu sokağa çıkma yasağı 14 büyükşehir ve Zonguldak ile sınırlı kalacak.

28/05/2020: Faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan/kısıtlanan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç) 1 Haziran 2020’de yeniden açıldı.

09/06/2020: Nikâh salonları 15 Haziran’da yeniden açıldı, Düğün salonları, belirli kurallar çerçevesinde 1 Temmuz’da yeniden hizmete başlayacak,

 

 

 

SEYAHAT VE ULAŞIM

27/03/2020: Tedavi ihtiyacı nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler, birinci derece yakını vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların valilik izniyle şehirlerarası yolculuk yapması mümkündür,

27/03/2020: İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, kaymakamların koordinasyonunda oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacak, talebi uygun görülenlere seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde Şehirlerarası Otobüs Seyahat İzin Belgesi düzenlenecektir,

27/03/2020: Şehir-içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacak, araç ruhsatında yazılı yolcu kapasitesinin azami yarısı kadar yolcu taşınabilecektir, Otobüs Seyahat İzin Belgesi düzenlenecektir,

27/03/2020: Valiliklerce, illerine geleceği bildirilen yolcular il girişinde kontrol edilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilenler 14 gün süreyle karantinaya alınacak, karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altında kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyup uymadıkları sürekli kontrol edilecektir,

27/03/2020: Yurt dışı uçuşlar tamamen durdurulmuştur, Havayolu seyahatinde de yolcular Seyahat İzin Belgesi olmadan seyahat edemeyecektir. Bu nedenle Türk Hava Yolları başta olmak üzere havayolu firmaları seyahat izin belgesi olmayan vatandaşlara bilet satmayacak ve uçak ile seyahat etmelerine kesinlikle izin vermeyecektir, Ancak, Tedavi ihtiyacı nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler,  Birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar, Özellikle son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar, Seyahat İzin Kurullarından seyahat izin belgesi alarak hava yolu ile seyahat edebilecektir,

27/03/2020: Ayrıca, havayolu ulaşımı ile sınırlı olmak üzere, temel insani ihtiyaçların üretim ve tedarik süreçleri içinde yer aldığını ilgili meslek odalarından belgelendirenler, seyahat izin kurullarına başvurmaları ve taleplerinin uygun görülmesi halinde şehirlerarası seyahat edebilecektir. Hizmetinin/görevinin devamına ihtiyaç duyulan üst düzey kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlerin görevleri çerçevesinde seyahat etmelerinde kısıtlama yoktur.

27/03/2020: Uçak seferlerine devam edilen havaalanlarında, havaalanı mülki idare amirlerinin başkanlığında, Türk Hava Yolları, Emniyet Müdürlüğü ve havaalanı işletmesinin temsilcilerinden oluşan Seyahat İzin Kurulları oluşturuldu. Bu kurullar 28.03.2020 tarihinden itibaren belirtilen şartlara uyan vatandaşlarımıza Seyahat İzin Belgesi düzenlemektedir,

27/03/2020: Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilecektir.

11/05/2020: Giriş-çıkış kısıtlaması 14 büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulamaya devam edecek.

03/06/2020: Şehirlerarası seyahat kısıtlamaları kaldırıldı

03/06/2020: Sokağa çıkma genel yasağı tüm iller itibariyle kaldırıldı,

13/06/2020: 18 yaş altı olanlar büyüklerinin refakatinde sokağa çıkabilecek

13/06/2020: 65 yaş ve üstü olanlar 10-20 saatleri arası sokağa çıkabilecek,

21/05/2020: 65 yaş ve üstü (ve kronik hastalığı) olanların seyahat şartları yumuşatıldı

26/06/2020: 65 yaş ve üstü (ve kronik hastalığı) olanlara turizm amaçlı seyahat izin belgesi şartı getirildi