Bandırma Ticaret Borsasında Yağlı Tohumlar,üretimi ve önemi konulu geniş katılımlı Tarım Paneli düzenlendi.
Borsamızda soya, kanola ve buğday üretimi masaya yatırıldı.
Bandırma Ticaret Borsası, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Bandırma Rotary Kulübü, Bandırma Ziraat Odası, Bandırma İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi kuruluşlarca koordine edilen soya, kanola ve buğday üretimi hakkında Tarım Paneli Bandırma Ticaret Borsası nda düzenledi. Rotary Kulübü’nün önderliğinde gerçekleşen panele Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Dr. Sami Süzer, Doç. Dr. Metehan Yılgör, Prof. Dr. Halis Arıoğlu, Prof. Dr. Harun Baytekin, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sefa Uyar, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyon Müdürü Müstakim Bayram, Bandırma Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Yusuf Aydoğan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kocabıyık, Bandırma mahalle muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı. ,.Programın sunumu ve oturum başkanlığı; Doç. Dr. Metehan Yılgör( Bandırma On yedi Eylül Üniv) tarafından yapıldı.
Panelin açılışında konuşan Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Ali Ozar “ Kulübümüzün daha önceki yıllarda düzenlediği tarım panellerinde damlama sulama sistemlerinin kullanımı ve kök boğaz hastalığı gibi konular işlendi. Bu gün ise soya fasulyesi, buğday ve kanola bitkilerinin üretimi konusu ele alındı” dedi.Her ürünün kendine özgü avantajlarının bulunduğuna dikkat çeken Ozar “Amacımız üreticilerimizin bu avantajları öğrenmelerini sağlamak ve aynı zamanda yaşadıkları mevcut sorunlara hocalarımızın da katkılarıyla çözün bulmaktır. Bölgemize önemli ölçüde katkı sağladığına inandığımız ve bu yıl 6’ıncısını düzenlediğimiz tarım paneli Rotary Kulübünün 6 ana ilgili alanlarından biri olan ekonomik ve kırsal kalkınma konusuna dahildir” ifadesini kullandı.
‘Bölgemizde Avrupa standartlarında çevreci sanayiyi destekliyoruz.’
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, “Bölgemiz çiftçisi Türkiye geneline baktığımız zaman hakikaten çok daha önde olduğunu ispatlamış durumda; hem verim, hem kalite anlamında. Bizler bunları pazarlayan olarak bunu görüyoruz. Borsamızın 113 borsa arasında bulunduğu noktayı kıyaslarsak, hakikaten Türkiye’de şu anda işlem hacminde ilk on içerisindeyiz. Bu biz yöneticiler olarak bir başarı kabul edilse de üreticilerimize de katkısı hakikaten çok fazla. Biz bir tarım ülkesiyiz. Ama aynı zamanda sanayi ülkesiyiz. Biz Bandırma Ticaret Borsası olarak bu bölgeye sanayi kurulmasını destekliyoruz.Ama bölgemizde Avrupa standartlarında,çevreci sanayi istiyoruz. ’’ dedi.
Panelde Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Halis Arıoğlu soya üretimi, ekimi, bakımı, hasatı, tarlanın ekim için uygunluğu ve tohumluk sorunları, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr.Sami Süzer kanola üretimi ve kanola tarımının önemi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Harun Baytekin de buğday ve buğday üretimi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Halis Arıoğlu, Bandırma nın soya üretimi açısından uygun olduğuna, bölgeye seçilecek çeşidin erkenci veya orta erkenci çeşitlerden (Nova, Atakişi, Arısoy vb) olması gerektiğine, mayıs sonrası ekimlerin yapılmasına ve sulamaların ihmal edilmemesine dikkat çekti. Soya üretiminde tarla hazırlanmasının, gübrelemesinin, bakteri aşılamasının nasıl yapılması gerektiğini ve önemini vurguladı. Ayrıca soyanın toprağa 100 kg/dekar amonyum nitrat gübrelemesi yapılmış kadar azot verdiğinin üzerinde durdu.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr.Sami Süzer, kanola bitkisinin kışlık çeşitlerinin ülkemizde uygun iklim koşullarında buğday ile ekim nöbetine girmesi sonucu ekim nöbeti zenginleşebileceği gibi yağ açığının kapatılmasına da önemli katkısı olacağını belirtti. Kanola tarımında yüksek ve kaliteli ürün, iyi toprak hazırlığı, zamanında ekim, bilinçli gübreleme, sulama, yabancı otlar, zararlılar ve hastalıklar ile mücadele yaparak alınabildiğini örnekler vererek anlattı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Harun Baytekin, buğday üretimi dışında bölge hayvancılığı açısından bu bitki gruplarının önemini anlattı. Gerek görülmedikçe kimyasal ilaçlamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Organik soya verimi hakkında Gökçeada da yaptıkları denemelerinden bahsetti. Organik soya veriminin konvensiyonel verimle kıyaslanınca birbirlerine yakın olduğunu anlattı.
Panel soru cevap bölümü, katılımcılar ve paneli destekleyen kuruluşlara plaket takdimi ile sona erdi.