Borsamız, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. ‘’ 2016 yılında hububat üretimi ve piyasa beklentileri’’ konulu sektör toplantısı, Borsamız konferans salonunda gerçekleşti. Toplantının açış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Halit Sezgin, şunları söyledi:
‘’ Gelişmiş ekonomilerde ticaret borsacılığının temel kullanım amacı özellikle tarımsal ürünler gibi fiyat ve arzında çeşitli nedenlerle beklenmeyen dalgalanmalar göstermeye yatkın olan ürünler için risk yönetimi sağlamak ve fiyat arz dalgalanmalarını azaltmaktır. Ülkemizdeki ticaret borsalarının referans laboratuvar altyapısına kavuşturulmuş, salon satışı ve elektronik sistemlerle daha rekabetçi piyasalara dönüştürülmesi, lisanslı depoların ve yetkili sınıflandırıcıların sisteme entegre edilmesi, vadeli işlemler için gerekli altyapının sağlanması gerekmektedir. Dünyada tarım borsacılığı çok ürünün işlem gördüğü borsa tipinden bir ürün veya ürün grubunda uzmanlaşmış ihtisas borsacılığı şekline dönüşme eğilimindedir. Lisanslı depoculuk tarım ürünlerinde ticareti kolaylaştıran, Pazar yapısını genişleten, ürün piyasalarının gelişimine ve bu piyasalarda fiyat istikrarına katkı sağlayan ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu sürekli ve kaliteli hammaddeyi teminine yardımcı olan kurumsal bir alt yapıdır’’
Ardından kürsüye davet edilen Ulusal Hububat konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, şu değerlendirmede bulundu:
Dünyada 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5’ini tarımın oluşturduğuna dikkati çeken Yılmazkart,’’ Dünya nüfusunun yüzde 40’ı, geçimini tarımdan sağlıyor. Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazi var. Bunun ancak yüzde 28’i kullanılabiliyor. Bunun neticesinde dünyadaki 2 milyar insan açlık ve yoklukla karşı karşıya. Türkiye ise ekilebilir topraklar açısından dünya altıncısı. 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan, 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir.
Fakat biz, bu üretimden ve ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Bu imkanlar, hem ekonomik olarak, zenginleşmek, hem de bölge politikalarında daha etkin olabilmek için bizlere büyük fırsatlar vermektedir.
Özellikle son yıllarda bu anlamda önemli aşama da kaydettik. Şu an bazı aksaklıklara rağmen, 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla dünyada yedinci, Avrupa’da birinci olan bir Türkiye var. Ancak topraklarımızı verimli kullanamıyoruz. Bizdeki 5,5 milyon üretici, Avrupa standardında üretim yapabilse, tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görmeliyiz.’’ dedi.
Daha sonra, konuk konuşmacılar, ‘’Hububat üretimi ve piyasa beklentileri’’ konusunda düşüncelerini açıkladılar. Bu bölümde KTO ve Karatay Üniversitesi Rektörü ve UHK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade ile Selçuk Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim görevlisi ve UHK Araştırma Danışma kurulu Prof. Dr. Süleyman Soylu, düşüncelerini açıklayıp, tahminlerde bulundular. Toplantıya Balıkesir İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdoğmuş’un yanı sıra Bandırma İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat,, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez ve üreticiler katıldı.
Soru-yanıt bölümünün ardından konuk konuşmacılara plâketler verildi.