11. TARIM PANELİ BORSAMIZDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Bandırma Ticaret Borsası, Bandırma  Rotary Kulübü, ve Trakya Birlik  işbirliği ile düzenlenen geleneksel tarım panelinin 11’incisi Borsamızın Konferans Salonunda düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan yaptı.

11 yıldan beri düzenlenen tarım panellerinin Borsaları için önemli bir katma değer oluşturduğunu belirterek konuşmasına başlayan Tan, şunları söyledi:

“Tarımda üretim, verimlilik ve zaman yönetimi çok önemli duruma geldi. Ülke olarak artık uluslararası rekabet yapacak ürün yetiştirmeliyiz. Bunu gerçekleştirmek için de eğitim çok önemlidir. Tarım, insanlık için temel ihtiyaçların başında geliyor. Üretebilecek alan ve çeşitliliği olan şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafya başka hiçbir ülkede yok. Ancak bu şansı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Tarım konusunda eğitim ve teknolojiyi ön planda tutmalıyız. Bu bağlamda panelimizin yararlı olacağına inanıyorum.” dedi.

Ardından Dr. Cem Aldağ moderatörlüğünde  Prof. Dr. Meltem Onay , Prof. Dr. Bülent Eker ve Prof. Dr.  Harun Baytekin sunumlarını yaparak konukları bilgilendirdiler.

İklim Krizi Dünyanın en Büyük Sorunu!

Panelin ilk konuşmacısı, “Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi” Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Onay’dı.

Aynı zamanda “Sürdürülebilir Tarım Kooperatifi”nin kurucu ortağı da olan Onay, “İklim krizi ve tarım ekosistemi” konusunda düşüncelerini açıkladı.

Sürdürülebilir tarım-gıda ikileminde önemli bir argümanın sağlık olduğunun altını çizen Onay, şunları söyledi:

“Eğer iklim kriziyle baş edemezsek, tarım ortadan kalkar. Az önce konuşan Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Burak Bey, ‘Bandırma Tarım Platformu’ kurulmasını önerdi. Böyle bir platformun kurulmasına yardımcı olmaya hazırım. İklim krizini önemsemek zorundayız. Birleşmiş Milletler raporuna göre, iklim krizine bağlı olarak 120 milyon kişi daha yoksullaşacak. Avrupa Birliği ülkeleri, önümüzdeki dönemde karbon ayak izi olan hiçbir ürünü almayacak. Bugün 7.7 milyara ulaşan dünya nüfusunun tükettiği bütün yiyecekler hayvansal ve bitkisel kaynaklardan, yani topraktan sağlanıyor. Sürdürülebilir tarım için topraklarımız çok önemli. Temiz gıdaya ulaşmak, dünyadaki tüm canlıların hakkıdır. Topraklarımızı zararlı organizmalardan korumak ve kontrol altına almak zorundayız. Topraklarımızı, zararlı organizmalarından korumak için kullanılan madde ve karışımlar olan pestisit ve herbisitlerden kurtarmalıyız. Yani toprağın ve ürünlerimizin zehirlenmemesini sağlamalıyız.” Dedi.

Tarımın Geleceği Yapay Zekada

Panele, Bandırmalı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi, Prof. Dr. Bülent Eker, online olarak katıldı.

Eker, “Yapay tarımda yapay zekâ” konulu sunumunda, 44 yıllık eğitim yaşamının 33 yılını profesör olarak geçirdiğini belirtti. Birleşmiş Milletler’in öngörüsüne göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşacağına dikkati çekerek, “Bu nedenle yeni gıda teknolojileriyle üretim yapmak zorundayız. Artık tarımda ileri teknolojiyi kullanmalıyız. Yapay zekâ, tarıma çeşitli şekillerde yardımcı olur. Tarım sektörüne uygulamada büyük fırsatlar sunar” dedi.

Anadolu Birçok Ürünün Anavatanı

Panelin son konuşmacısı olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Anadolu medeniyetleri ve tarım” konulu sunum yaptı.

Anadolu topraklarında 14 bin yıldır tarım yapıldığına işaret eden Baytekin, “Anadolu’da, sığır, koyun, keçi, tavuk, kedi, köpek, at, eşek ilk evcil hayvanlardır. Buğday, arpa, yulaf, nohut, mercimek, darı, elma, armut, erik, badem, zeytin, üzüm, kayısı, kiraz, vişne ve daha onlarca tür, bu topraklardan dünyaya ayılmıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından panelistlere plaketleri verildi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.