Fire Oranları

Fire Oranları

Bandırma Ticaret Borsası Meclisin 28 Kasım 2003 tarih 2003/11-55 sayılı kararı ile kabul edilen Fire ve Zaiyat nispetleri listesi.
S.N Ürünün İsmi Fire ve Zayiat Nispeti % Senelik devrede toplam Nispeti %
1 Buğday 3 3
2 Arpa 3 3
3 Yulaf 3 3
4 Mısır 4 4
5 Ayçiçeği 4 4
6 Ayçiçek Yağı 1 1
7 Bakla 2 2
8 Burçak 2 2
9 Susam 1,5 1,5
10 Keten Tohumu 1,5 1,5
11 Pirinç 2 2
12 Çeltik 3 3
13 Fasulye 2 2
14 Nohut 2 2
15 Un (Depolanmasında) 0.5 0.5
16 Kepek 2 2
17 Razmol 2 2
18 Bonkalite 0.5 0.5
19 Ayçiçek Küspesi 4 4
20 Çiğitli Pamuk 3 3
21 Presli Pamuk 1 1
22 Pamuk Çekirdeği 3 3
23 Yapağı 3 3
24 Yün 2 2
25 Keçi kılı 3 3
26 Kuru Soğan 7 7
27 Patates 5 5
28 Zeytin 12-15 12-15
29 Mezbahadan alınan sığır ve camız cinsi yaş deri tuzlu salamura olunca
  Sığır   18-23
Deri   20-25
Tuzlu salamura alınan deriler ise ayda   3-5
     
30 Buğday Un İmalatına kadar
  Depolama esnasında verilen kayıp   3
(Nakliye ve Kantar Firesi Dahil)    
Ön temizleme esnasında verilen kayıp   2
(Buğdayı tireme çukuruna dökülüp kuru buğday silolarına çekene kadar oluşan kayıplar bunlar Ot, Saman, Bit, Yenikli Dane, Yabancı Tohumlar, Toz, Toprak, Kırık Buğday)    
     
Yıkama ve kuru temizleme safhasında verilen kayıplar   2
(Kırık Buğday, Fırça Tozları, Taş ve Kavuzlar)    
     
Yukarıda bahsi geçen sebeplerden dolayı un imaline gelene kadar verilen fire % 7'dir.    
     
31 Canlı Tavuk ve Piliç
  Canlı Tavuk ve Piliçlerin canlı olarak taşınması esnasında mevsim şartlarına göre fire oranı   4-6
32 Yumurta    
  a) Yumurta buzhanelerde muhafaza edilip satışa çıkarıldığı zaman toptan ve perakende satışlardaki fire oranı   8-10
b) Piyasadan mübayaa edilip, viyollerde toptan ve perakende satılan yumurtalarda fire oranları
  Sonbahar kış aylarında   8
  Yaz aylarında ise çatlak ve çürük sebebi ile   10
       
33 Piliç Eti
  Piliç Entegre Kesim Tesisleri
1.Damızlık Civcivin Yumurtaya girme yaşı    
Normal bir yumurtadan çıkma yaşı   60-65 hafta
     
2.Damızlık Tavuğun yaşamı boyunca
Yiyebileceği yem miktarı   50-60kg
Verebileceği yumurta sayısı   140-170adet
Kuluçkalık olabilecek yumurta oranı   %88-95
     
3.Kuluçka
     
Kuluçka çıkım gücü   %82-86
Kuluçkalık yumurta dizme firesi (Iskarta,Deforme,Çift sarı,Çatlak,Kırık)   %3-10
Kuluçka çıkım randımanı   %70-78
Civciv ayıklama firesi   %013-2
Civciv nakliye firesi   %01-1
Damızlık çiftliklerden kuluçkaya nakil yumurta firesi(kümeslerdeki işlemler dahil)   %09-1
     
4.Sahaya ( Üreticeye Bakıma verilen Civcivin)
     
Piliç olarak kesime gelen civcivin dönüşüm randımanı
(Üreticiden kesime gelirken yoldaki zayiat oranı dahil)
  %90-93
1kg Piliç Eti için canlıya verilen yem miktarı "YEDO"   %1,95-2,20
( Canlının ete dönüşüm oranı randımanı)    
(Bağırsak,tüy,tırnak,kanın renderingde kalabilecek kısmı)    
     
Etin bekleme firesi    
     
Su soğutmalı sistemlerde (0-4 C)   %3-5
Hava Soğutmalı sistemlerde   %1,5-2
  5.Kesilmiş Piliçlerin şoklanıp,nakledilip satılmasında fire
a).Şoklanmış olarak toptan satılan ve frigo firik araçlarla 600km uzaklığa nakledilmede araçlar iyi çalıştırılmalı, ürün şoklu konumunu korumalıdır.Yani çözdürülmezse herhangi bir fire oluşmaz.
Daha önce şoklanan ürünün herhangi bir aşamada çözdürüldüğünü ve bunun herhangi bir işleme tabi tutularak veya aynı şekli ile şoklanmada çözdürülme miktarına bağlı olarak % 1-%2 arasında fire oluşur.
Eğer herhangi bir ambalaj değişikliği var ise bu fire% 3-4 arasında olabilir.
b).Şoklanmamış taze olarak sevk edilen (0-4C) ürünlerde 600km lik mesafelere gittiğinde ambalajsız ürünlerde %1-1,5 oranında fire oluşabilir.Ambalajlı ürünlerde bu fire oluşmaz.Ambalajlı, ambalajsız tüm piliçler eğer detaylı olarak parçalara ayrılır ve öylece satılacaksa toplam alınan piliç ile satılan parça arasında % 5-7oranında fireler oluşabilmektedir.Bu fireler yapılan parçaların parça büyüklükleri ile ilgilidir.

* TÜM ÜRÜNLERDE NAKLİYE ve KANTAR FARKI % 06 DIR.

 

Borsamız meclisinin 26.Mart.2008 tarih ve 2008/ 3-42 sayılı kararı gereğince

Canlı hayvan alım satımları sırasında tokluk fire ve zayiat  oranları (%) ; Büyükbaş ve Küçükbaş etlerin  soğutma firesi (%) :
Koyun ve keçide : 3-5 Koyun ve Keçide : 2-3
Kuzularda : 2-4 Kuzuda : 2-4
Sığır,dana ve mandada : 3-5 Danada : 2-4
Soya Fasulyesi  fire ve zayiat  oranları (%) ; Sığırda : 2-3
Soya fasulyesi depo stok firesi : 1-1,5 Mandada : 2-3
İşletme mamul üretim firesi : 4-5        
Mamul(Full-Fat) depo stok firesi : 2
     
     
  Borsamız meclisinin 28.Temmuz.2009 tarih ve 2009/ 8-8 sayılı kararı gereğince;
  Ham zeytinin yenilebilir hale dönüşünceye kadar geçen devrede verebileceği fire oranı (Salamura,sele,ezme, dolma vb)   12-18
  Yenebilir hale gelen sofralık zeytinin ambalajlanması sırasında verebileceği fire oranı
(250 gr,500 gr,1.000 gr, 3.000 gr,5.000 gr,10.000 gr, vb.)
  2-3
  Sofralık zeytinin depolanması sırasında verebileceği fire oranı   1
 

Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması esnasında oluşan fire

 

1-2

 

Sıkım tekniklerine göre 100 kg zeytinden zeytinyağı, karasu ve prina randıman oranları

 

Zeytinyağı  %20-25
Karasu       % 40
Prina          %25-40



Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA
?

HABER BAŞLIKLARI

?