TMO Hububat Satışı (08.01.2018)

Tarih 10 Ocak 2018, 13:27 Editör hasan öztürk

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bandırma Şube Müdürlüğü

Arpa ve mısır kullanan sektörün ihtiyacının karşılanması ve yurtiçi piyasa dengelerinin sağlanmasını teminen Kuruluşumuzca 20 Aralık 2017 tarihinde yapılan ihale neticesinde 110 bin ton arpa, 139 bin ton mısır için ithalat bağlantısı yapılmıştır. ithalat bağlantısı yapılan arpa gemilerinin Bandırma, İskenderun, İzmir, Mersin ve Tekirdağ limanlarına, mısır gemilerinin ise Derince, İzmir ve Mersin limanlarına Ocak ayının ikinci yarısından itibaren gelmesi beklenmektedir.
ithal edilen arpalar limanlarımızdan tahliye edilip millileşmelerini müteakip 810 TL/Ton (KDV hariç, maniplasyon dahil) fiyatla sadece kullanıcılarına (besici ve yetiştiriciler ile kendi yemini kendisi imal eden işletmeler, yem, fabrikaları), mısırlar ise 820 TL/Ton (KDV hariç, maniplasyon dahil) fiyatla sadece kullanıcılarına (besici ve yetiştiriciler ile kendi yemini kendisi imal eden işletmeler, yem, nişasta ve irmik fabrikaları) yönelik peşin bedel mukabili satılacaktır. Kanatlı hayvan besiciliği ve yetiştiriciliği yapanlara arpa satışı yapılmayacaktır.

Konu ile ilgili hinterlandınızda bulunan besici ve yetiştiricilere, birliklere ve yem fabrikalarına gerekli duyurular yapılarak talep toplanacaktır. Talep sahipleri taleplerini hinterlandında bulunduğu (talep sahibi firmanın vergi kaydının bulunduğu ilçe/ilin bağlı olduğu TMO şube müdürlüğüne) şube müdürlüğüne bildireceklerdir. Hinterland dışı başvurular kabul edilmeyecektir. Müracaatlar, 10 Ocak 2018 tarihi mesai bitiminde sona erecektir. Talep sahipleri hinterlandında bulunduğu şube müdürlüğü kanalıyla en yakın liman şube (sadece bir liman şubesinden talepte bulunabilecektir) stokları için müracaat edeceklerdir. Müracaat sahiplerinden birden fazla yerde işletmesi/fabrikası bulunanların talep etmesi halinde fiili tüketimleri bölünecek ve birden fazla şubeden (limandan) teslimat yapılabilecektir. Talep sahiplerinin hinterlandında bulunduğu şube müdürlüğüne talep formu (Ek-1) ve yem fabrikalarının 2017 (temin edilememesi durumunda 2016 yılına ait belge kabul edilecektir) yılına ait fiili tüketim belgesi, besici ve yetiştiricilerin ise hayvan sayılarını (kaç baş ve cins) gösteren belge ile birlikte müracaat etmesi gerekmektedir.

Arpa satışında:

Fiili tüketim hesabında yem fabrikaları için 2017 (temin edilememesi durumunda 2016 yılına ait belge kabul edilecektir) yılı fiili tüketim miktarı, besici ve yetiştiriciler için talep sahiplerinin kayıtlı oldukları il/ilçe Tarım Müdürlüklerinden kaç baş ve cins hayvan beslediklerini belgelemeleri hâlinde; büyük baş hayvan başına günde 5 kg, küçükbaş hayvan başına ise günde 1 kg hesabı üzerinden 1 aylık tüketim miktarına kadar satış yapılabilecektir.

Mısır Satışında:

Fiili tüketim hesabında yem fabrikaları için 2017 (temin edilememesi durumunda 2016 yılına ait belge kabul edilecektir) yılı fiili tüketim miktarı, besici ve yetiştiriciler için talep sahiplerinin kayıtlı oldukları il/ilçe Tarım Müdürlüklerinden kaç baş ve cins hayvan beslediklerini belgelemeleri hâlinde; büyük baş hayvan başına günde 2 kg, küçükbaş hayvan başına ise günde 1 kg hesabı üzerinden 1 aylık tüketim miktarına kadar satış yapılabilecektir. Kanatlı hayvan yetiĢtiriciliği ile besiciliği yapan ve yemini kendisi imal eden işletmelere ise il/ilçe Tarım Müdürlüklerinden yemini kendilerinin imal ettiklerini ve kaç baş ve cins hayvan yetiştirdiklerini belgelemeleri hâlinde; kanatlı hayvan başına günde 60 gr üzerinden 1 aylık tüketim miktarına kadar satış yapılabilecektir. Hindi için bu rakam günde 300 gr, yarka, civciv vb. için 20 gr, hindi palazı için ise 175 gr üzerinden fiili tüketim hesabı yapılacaktır.
Ayrıca yem fabrikalarından halen faaliyette olduklarına gösterir belge (Talep sahipleri, faaliyette olduklarına dair belgeyi bağlı oldukları odalardan onaylı olarak alacaklardır.) istenecektir.
Para yatırma süre sonu İzmir ve Tekirdağ Şube Müdürlüklerine gelecek olan arpalar için 19/01/2018 tarihi mesai bitimi, diğer şubelere gelecek olan arpa ve mısırlar için 23/01/2018 tarihi mesai bitimi olup parasını yatıran talep sahiplerine, bekletilmeksizin teslimat yapılacaktır.
Teslimat süreleri tüm ürünler için cari uygulamalarımız doğrultusunda belirlenecek olup son teslim tarihi 16/02/2018’i (dahil) geçmeyecektir.